Main site > MoneySavingExpert.com Forums > Shopping & Freebies > Freebies (no spend required) > Phone number for your pc - FREE incoming calls! (Page 1)

IMPORTANT! This is MoneySavingExpert's open forum - anyone can post

Please exercise caution & report any spam, illegal, offensive, racist, libellous post to forumteam@moneysavingexpert.com

  • Be nice to all MoneySavers
  • All the best tips go in the MoneySavingExpert weekly email

    Plus all the new guides, deals & loopholes

  • No spam/referral links
or Login with Facebook
Phone number for your pc - FREE incoming calls!
Reply
Views: 91,833
Thread Tools Search this Thread Display Modes
# 1
WOW Factor 0
MercilessKiller
Old 22-08-2005, 1:05 AM
Fantastically Fervent MoneySaving Super Fan
 
Join Date: Mar 2005
Location: Leeds
Posts: 6,791
Default Phone number for your pc - FREE incoming calls!

Well this may be attractive to everyone involved in VOIP:

http://www.sipgate.co.uk/user/index.php

This site allows you to have a phone number for your pc. You can choose if its an area code number, 0845 or 0870 number...

All you need to do is sign up, and then download a program called X-Lite (for free with instructions on the sipgate site).

This then allows people to call that number at normal local rate charges and it will ring on your pc and using a headset or microphone and speakers, you can talk through your pc.

For free you can also set up voicemail and check it from wherever you are in the world as well.

Optionally you can upload credit and make calls world wide for a much cheaper charge.

Out of experience the quality is excellent. Very easy to understand people.

Last edited by MSE Archna; 24-08-2005 at 12:23 PM.
MercilessKiller is offline
Reply With Quote Report Post
The Following 25 Users Say Thank You to MercilessKiller For This Useful Post: Show me >>
The following User got this: Show me >>
# 2
Matt`
Old 22-08-2005, 9:38 AM
Serious MoneySaving Fan
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 800
Default

X-Lite can be downloaded at: http://www.xten.com/index.php?menu=p...smenu=download

How to configure X-Lite: https://secure.sipgate.co.uk/user/co...how_conf=xlite

I have just configured sipgate, its well good

Last edited by Matt`; 22-08-2005 at 9:57 AM.
Matt` is offline
Reply With Quote Report Post
The Following 6 Users Say Thank You to Matt` For This Useful Post: Show me >>
# 3
MercilessKiller
Old 22-08-2005, 10:36 AM
Fantastically Fervent MoneySaving Super Fan
 
Join Date: Mar 2005
Location: Leeds
Posts: 6,791
Default

Matt, thanks for that configuration of xlite link. I wanted to post it but couldn;t find it hehe!

Sipgate is indeed well good! Its just an extra personal phone number. No doubt I'll be telling parents and friends to ring me on it while Im at uni to avoid arguments over the normal landline there!

Bril piece of kit
MercilessKiller is offline
Reply With Quote Report Post
# 4
Matt`
Old 22-08-2005, 11:12 AM
Serious MoneySaving Fan
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 800
Default

Quote:
Originally Posted by MercilessKiller
Matt, thanks for that configuration of xlite link. I wanted to post it but couldn;t find it hehe!

Sipgate is indeed well good! Its just an extra personal phone number. No doubt I'll be telling parents and friends to ring me on it while Im at uni to avoid arguments over the normal landline there!

Bril piece of kit
Yeah i got another local number now
Matt` is offline
Reply With Quote Report Post
# 5
MercilessKiller
Old 22-08-2005, 11:15 AM
Fantastically Fervent MoneySaving Super Fan
 
Join Date: Mar 2005
Location: Leeds
Posts: 6,791
Default

Yup!!! I believe you can get a local number for a different city as well! So at the moment I live in Aylesbury (01296) but i can get an (0113) Local Leeds number!!!

Great stuff! lol
MercilessKiller is offline
Reply With Quote Report Post
# 6
rizla01
Old 22-08-2005, 11:39 AM
Fantastically Fervent MoneySaving Super Fan
 
Join Date: Jan 2005
Location: Essex
Posts: 6,686
Send a message via MSN to rizla01
Default

Great Find Thanks.

Just a little hint tho.

when registering, after selecting local, 0845 or 0870 it will take you to a screen that displays the phone number that you will get. If it's an easy to remember one then go for it if not hit the back button and select the same code selection and it'll give you a different phone number.

Do this till you get a more memorable number.

Why not come back and tell us what number you got (If it's a good one) without the area code.

Good luck and well done Mercilesskiller

Riz
rizla01 is offline
Reply With Quote Report Post
# 7
Rockee
Old 22-08-2005, 12:10 PM
MoneySaving Stalwart
 
Join Date: Dec 2004
Posts: 214
Default

As a person who is trying to get his head round VOIP. If you register with sipgate, can you call skype members for free or are these 2 slighty different systems (competitors)?
Rockee is offline
Reply With Quote Report Post
# 8
Matt`
Old 22-08-2005, 7:54 PM
Serious MoneySaving Fan
 
Join Date: Jul 2005
Posts: 800
Default

Quote:
Originally Posted by Rockee
As a person who is trying to get his head round VOIP. If you register with sipgate, can you call skype members for free or are these 2 slighty different systems (competitors)?
I think you can call anyone on the net for free
Matt` is offline
Reply With Quote Report Post
# 9
weymuffred
Old 22-08-2005, 9:09 PM
MoneySaving Stalwart
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 518
Default

How do you get a local number that has your city dial code?
I can only get an 0845 number. :confused:
weymuffred is offline
Reply With Quote Report Post
# 10
MercilessKiller
Old 22-08-2005, 9:12 PM
Fantastically Fervent MoneySaving Super Fan
 
Join Date: Mar 2005
Location: Leeds
Posts: 6,791
Default

Quote:
Originally Posted by Rockee
As a person who is trying to get his head round VOIP. If you register with sipgate, can you call skype members for free or are these 2 slighty different systems (competitors)?
No. Skype uses a messenger system so you call a user name, not an ID.

Sipgate uses User Identification Keys, thus you can not call free between them as far as I am aware.


As for the phone number thing, at the option screen to configure your account, click "change phone number" and your given the option of area code, 0870 or 0845.

Everyone else had
MercilessKiller is offline
Reply With Quote Report Post
# 11
weymuffred
Old 22-08-2005, 9:40 PM
MoneySaving Stalwart
 
Join Date: Apr 2005
Posts: 518
Default

Quote:
Originally Posted by MercilessKiller
No. Skype uses a messenger system so you call a user name, not an ID.

Sipgate uses User Identification Keys, thus you can not call free between them as far as I am aware.


As for the phone number thing, at the option screen to configure your account, click "change phone number" and your given the option of area code, 0870 or 0845.

Everyone else had
I go to my account and click on change phone number and it takes me to the screen where you can choose either 0845 or 0870 or the german local thing
weymuffred is offline
Reply With Quote Report Post
# 12
MercilessKiller
Old 22-08-2005, 9:46 PM
Fantastically Fervent MoneySaving Super Fan
 
Join Date: Mar 2005
Location: Leeds
Posts: 6,791
Default

Did you select Germany for your country when signing up? It would seem so *claps*

hehe
MercilessKiller is offline
Reply With Quote Report Post
# 13
Phonix
Old 22-08-2005, 10:10 PM
Serious MoneySaving Fan
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 796
Default

Quote:
Originally Posted by Rockee
As a person who is trying to get his head round VOIP. If you register with sipgate, can you call skype members for free or are these 2 slighty different systems (competitors)?



No. Skype uses a messenger system so you call a user name, not an ID.

Sipgate uses User Identification Keys, thus you can not call free between them as far as I am aware.


As for the phone number thing, at the option screen to configure your account, click "change phone number" and your given the option of area code, 0870 or 0845.

Everyone else had
The reason you can't call Skype numbers using sipgate is because SIPgate uses the SIP protocol. Skype is propriatory, so if sipgate wished to use it they would have to pay skype a fee, whereas the SIP protocol is open so most VoIP users use it.

I believe iax is another protocol, is open, and used by many places on the web. SIP is supposed to be good because of its simplicity and this is one of the main reasons it's widely used over other opensource options.

There are many SIP providers out there, those that you can ring using sipgate are listed on this page.

I'd advise you to use either Voipbuster to make outgoing calls and SIPgate to recieve them. This is because it's free to ring most landlines using VoIPbuster whereas if you ring these numbers using SIpgate there is a penny/minute charge.

If you're really serious about it, it may be worth investing in a VoIP, I've made a thread about this, pleas ego search for it as the site is slow and I can barely even make this post.

Lastly to set this up properly, just add voipbuster as another proxy in the xten configeration menu.

the settings are

proxy: sip.voipbuster.com
Outgoing proxy : fwdnat.pulver.com:5082

and select this as default proxy when you wish to make out going calls.
Phonix is offline
Reply With Quote Report Post
The Following 3 Users Say Thank You to Phonix For This Useful Post: Show me >>
# 14
MercilessKiller
Old 22-08-2005, 10:21 PM
Fantastically Fervent MoneySaving Super Fan
 
Join Date: Mar 2005
Location: Leeds
Posts: 6,791
Default

Do you still need to sign up to use those proxy settings etc :/
MercilessKiller is offline
Reply With Quote Report Post
# 15
MercilessKiller
Old 22-08-2005, 10:35 PM
Fantastically Fervent MoneySaving Super Fan
 
Join Date: Mar 2005
Location: Leeds
Posts: 6,791
Default

Just tried it out. downloaded voipbuster and signed up. Its amazing

I now have a phone number for my pc local rate and i can call home phone numbers for free

Can i link the 2 so 1471 or caller id shows my sipgate number when i call from voipbuster? lol
MercilessKiller is offline
Reply With Quote Report Post
# 16
MercilessKiller
Old 22-08-2005, 10:42 PM
Fantastically Fervent MoneySaving Super Fan
 
Join Date: Mar 2005
Location: Leeds
Posts: 6,791
Default

Also just found out limited to one minute per call.. not so great
MercilessKiller is offline
Reply With Quote Report Post
# 17
Phonix
Old 22-08-2005, 10:57 PM
Serious MoneySaving Fan
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 796
Default

Quote:
Also just found out limited to one minute per call.. not so great
Once you add one euro credit, each call you make will be unlimited, however you will need to have money in your account in order to make the unlimited free calls.

The one minute rule has been put in place so the system doesn't get abused

Calls are unlimited as long as you have money in your account however you will have to pay Swiss VAT on your deposit.

Another alternative is www.voipcheap.co.uk however this is the same company www.finarea.se I believe

Quote:
Can i link the 2 so 1471 or caller id shows my sipgate number when i call from voipbuster? lol
seems very unlikely. I use a sipgate adapter that has two telephone ports so I can recieve on one phone and make calls on the other without having to switch the phone around.

You can pick up a sipura 2000 off ebay for 49
Phonix is offline
Reply With Quote Report Post
# 18
MercilessKiller
Old 22-08-2005, 10:58 PM
Fantastically Fervent MoneySaving Super Fan
 
Join Date: Mar 2005
Location: Leeds
Posts: 6,791
Default

so if i put 1 Euro from my credit card on the program i get unlimited free calls to landlines in the uk? And that 1 euro will never disappear?
MercilessKiller is offline
Reply With Quote Report Post
The Following User Says Thank You to MercilessKiller For This Useful Post: Show me >>
# 19
Phonix
Old 22-08-2005, 10:59 PM
Serious MoneySaving Fan
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 796
Default

Yes.

Unless you start making chargeable calls, like calls to mobiles etc then your credit will disappear but you'll just have to put more money in. As long as there is money in your account you can make the unlimited free calls.
Phonix is offline
Reply With Quote Report Post
# 20
Phonix
Old 22-08-2005, 11:03 PM
Serious MoneySaving Fan
 
Join Date: Jan 2005
Posts: 796
Default

http://www.callunion.com/files/SPA-2000.pdf

that's the SPA 2000

search for it on ebay.
Phonix is offline
Reply With Quote Report Post
Reply

Bookmarks
 
 




Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

 Forum Jump  

Contact Us - MoneySavingExpert.com - Archive - Privacy Statement - Top

Powered by vBulletin® Copyright ©2000 - 2014, Jelsoft Enterprises Ltd.

All times are GMT. The time now is 1:30 AM.

 Forum Jump  

Free MoneySaving Email

Top deals: Week of 26 November 2014

Get all this & more in MoneySavingExpert's weekly email full of guides, vouchers and Deals

GET THIS FREE WEEKLY EMAIL Full of deals, guides & it's spam free

Latest News & Blogs

Martin's Twitter Feed

profile
  • Is what's app going to be made responsible for all communications on it too? And BT?
  • As someone who runs one of the UKs big social networks (MSE forum) I find the call to monitor every post & PM bizarre & counter legal advice
  • RT @theGeoffMcQ: I follow some City fans who like to use extra letters when they're happy... Hi! @AllyFogg @MartinSLewis @HelenHobday http:?

Cheap Travel Money

Find the best online rate for holiday cash with MSE's TravelMoneyMax.

Find the best online rate for your holiday cash with MoneySavingExpert's TravelMoneyMax.

MSE's Twitter Feed

profile
Always remember anyone can post on the MSE forums, so it can be very different from our opinion.
We use Skimlinks and other affiliated links in some of our boards, for some of our users.